De jaarwisseling…het moment van terugblikken en vooruit kijken. Wat ging er goed in 2016, wat kon beter?

Ik ben gezond, ik heb een dak boven mijn hoofd, ik heb voldoende te eten en te drinken en ik ervaar ruim voldoende liefde om van te kunnen leven. Kortom: ik ben een tevreden mens en leef op het persoonlijke vlak dik in de plus. Niets aan veranderen, lijkt me zo. Hoewel? Misschien moet ik me voornemen wat meer geduld te hebben en wat meer begrip tonen als het even niet gaat zoals ik voor ogen heb. Misschien moet ik me ook wat minder bemoeien met het huiswerk van dochterlief. En eigenlijk moet ik wat minder manisch zijn in het van alles moeten… Oei, het lijstje van goede voornemens wordt langer dan gedacht…

Maar eerlijk gezegd is er slechts één voornemen waar ik vanaf nu echt voor wil gaan: Always look on the bright side of life! Uiteraard heeft dit voornemen alles te maken met de huidige toestand in de wereld. Een toestand die op dit moment ernstig in de min zit.

De toestand in de wereld…  doet me denken aan G.J.B. Hiltermann. Aan wie? Zal ik uitleggen. Gedurende mijn hele jeugd schalde elke zondagmiddag rond één uur ’s middags de bronzen stem van Hiltermann door onze huiskamer. Geeebeeejeee, zoals hij in de volksmond werd genoemd, besprak in zijn wekelijkse radiocolumn De toestand in de wereld. Als GBJ sprak, waren wij kinderen muisstil en luisterde vader aandachtig. Mijn vader en Hiltermann leven voort in mijn vreugdevolle herinnering. De toestand in de wereld roept, terugblikkend op 2015, weinig vreugdevolle herinneringen op.

Gevoelens van ongerustheid en angst zijn een feit. Om mezelf tijdelijk te ontdoen van deze gevoelens doe ik regelmatig een poging om even stil te blijven staan in het moment van nu. En soms lukt het. Dan is er even pauze. In deze momenten zonder verleden en toekomst begint het langzaam tot me door te dringen… Wanneer ik in gedachten de zon laat schijnen over ons bestaan en me voorstel dat het goede zegeviert, verdwijnt mijn angst en word ik blij. Duisternis kan geen duisternis verdrijven, enkel het licht is daartoe in staat. De woorden van Martin Luther King krijgen plots werkelijk betekenis. Daarom is mijn enige echte voornemen voor 2016 om bovenal te blijven kijken naar The bright side of life en hoop ik met deze positieve energie te kunnen bijdragen aan een betere wereld. 

Of mijn zonnige blik werkelijk de donkere wolken zullen doen verdwijnen? Dat weet ik niet. Maar baat het niet… Geloven in de kracht van positieve energie is een keuze en dit geloof schaadt niet.

Happy New Year!