Ria Visser

Na een schoolwedstrijdje te hebben gewonnen, werd ik op mijn negende lid van de schaatsvereniging De Hoeksche Waard. We gingen elke week op zaterdagmorgen met de bus naar de ijsbaan voor de schaatstraining. Ik werd een record aantal keren Nederlands schaatskampioen. Eerst bij de junioren en later bij de senioren. Ook stond ik tijdens Europese- en wereldkampioenschappen op het podium. In 1980 won ik olympisch zilver op de 1500 meter tijdens de winterspelen in het Amerikaanse Lake Placid. De hoofdprijs – het olympisch goud – ging helaas net aan mijn neus voorbij.

 

Na het schaatsen…

Nadat ik een punt achter mijn schaatscarrière had gezet, gaf ik jarenlang schaatsles op recreatief niveau, schreef ik een kinderboek over schaatsen, was ik gedurende vijftien jaar NOS schaatscommentator en analyseerde ik van 2005 tot en met de olympische spelen van 2010 voor NOS Studio Sport de schaatswedstrijden. Na mijn ‘NOS-periode’ woonde ik van 2010 tot 2013 op Aruba. 

 

En verder…

Naast het schaatsen werkte ik als freelance journalist, schreef ik in samenwerking met weekblad Margriet een fitnessboek en volgde ik diverse opleidingen, waaronder NLP, Silva Alfatraining, mindfulness, yoga en meditatie. Ook van het moederschap ben ik veel wijzer geworden. Maar van de terugblik op mijn schaatscarrière leerde ik echt het meest!

Van gebonden naar verbonden

Voel je je gebonden of verbonden? Voel je je gebonden, dan functioneer je vanuit moeten, vanuit verplichting. Dan voelt alles zwaar. Voel je je verbonden, dan verlopen dingen makkelijk. Dan weet je wat je wilt en kies je de juiste richting. Een wereld van verschil!

Waar kies jij voor?

‘Als je je goed voelt, presteer je beter!’

Maar wat is er voor nodig om optimaal te kunnen functioneren? Graag deel ik mijn ervaringen en de lessen die ik als topsporter heb geleerd. Speciaal voor vrouwen, bedrijven en basisschoen heb ik Formule F ontwikkeld. Een presentatie met een energieboost in leven vanuit Focus, Flow en Feelgood!